
Online tools
Interactieve tools
Deze tools zijn geschikt om interactieve opdrachten en lessen te maken, op deze manier kan je leerlingen op een leuke manier terug bij de les betrekken. Bekijk welke tool jou het handigste lijkt door de korte omschrijving die er bij staat.

Met Google Earth bekijk je via een programma, app of je browser de hele wereld op een interactieve manier. Deze digitale atlas toont je hoogteverschillen belangrijke bezienswaardigheden. Naast de gewone atlas zoekfunctie biedt Google Earth ook de functie 'Voyager' aan. Voyager is een verzameling op kaarten, gebaseerd op verhalen die zijn geschreven door partners van Google Earth.
Google slides is een online tool om presentaties te maken en te tonen. De handige functie 'Q&A' maakt van jouw presentatie een interactief verhaal tussen jou en je leerlingen. Via een link kunnen leerlingen (al dan niet anoniem) vragen stellen en op elkaars vragen stemmen. Als leerkracht is er de mogelijkheid om deze vragen te coördineren en meteen vragen op de presentatie weer te geven.
Met Slido kan je live vragen stellen en polls aanmaken in je les. De webapplicatie werkt a.d.h.v. 'events'. Per event kan je via de gratis versie maximaal drie vragen aanmaken. Deze vragen kan je presenteren via de presenter view. Vervolgens kunnen gebruikers vragen stellen en stemmen op polls door een event code in te geven
Kahoot is een online applicatie om gamification te integreren in je les. Je kan heel snel leuke spelletjes creëren zoals een quiz, een discussie, een bevraging of een 'Jumble'. In een Jumble Game moeten deelnemers de antwoorden in de juiste volgorde slepen. Alle games kan je zowel in groepen als individueel spelen, afhankelijk van je vooropgestelde doelen.
Quizalize is een gratis tool waar je simpel quizzen op kunt maken. Echter ken je op de gratis versie maar een bepaald aantal quizzen maken. De quizzen kan je inzetten als formatieve evaluatie. De quiz geeft de leerlingen een score, je kan als leerkracht nadien de quiz aanpassen en de leerstof meer verdiepen in de les zodat de leerlingen nadien hoger kunnen scoren!
Wil je meer weten over hoe je het juist moet doen? Marjolien Mantelaers van Onderwijs&Advies heeft hier een hele blog over geschreven!
Met Quizizz kun je een quiz maken met vijf soorten vragen: multiple choice, multiple selection, fill in the blanc, een poll en open vragen. De eerste drie soorten worden automatisch beoordeeld, polls en open vragen niet. Je kan de quiz delen via een unieke code of link, maar je kan in Quizizz ook klassen aanmaken. Je kan Quizizz ook inzetten om te evaluatie middel. Je kan er simpel zelfevaluaties inmaken die je daarna naar de leerlingen stuurt.
Met Mentimeter kunnen presentaties met o.a. open vragen en multiple choice vragen worden gemaakt. Er is ruime keuze in de manier waarop de antwoorden worden gepresenteerd. Bij multiple choice vragen bijvoorbeeld als staaf- of taartdiagram en bij open vragen kan je kiezen of je de antwoorden één voor één wilt presenteren of allemaal tegelijk. Ook een quiz behoort sinds enige tijd tot de mogelijkheden.